Behalve de heerlijke gastronomische plekken die hun aantrekkingskracht op de stad hebben, heeft Hasselt zeker nog een hoop andere leuke en boeiende bezienswaardigheden te bieden. Middels de historische wandeling leer je bijvoorbeeld meteen een stukje geschiedenis en word je vrijwel langs allerlei bezienswaardigheden geleid die de moeite waard zijn. Je hebt dan ook meteen een goed overzicht van het centrum en je kunt dan ook de afstanden wat beter inschatten. Een prima eerste kennismaking zeg maar. Het boekje met informatie is te koop bij het bureau voor Toerisme aan de Maastrichterstraat. Daarna begint je tocht op de Grote Markt en volg je heel gemakkelijk hét symbool van de stad, de hazelnoot. Deze zijn als koperen afbeelding verwerkt op de paden en trottoirs.
Bezienswaardigheden in Hasselt
Het Stadsmus
Wanneer je graag wat meer wilt weten over de geschiedenis van de stad en zijn inwoners, doe je er goed aan om een bezoek te brengen aan het Stadsmus. Dit stadsmuseum wat overigens gratis te bezoeken is, ligt in het centrum van de stad op de hoek van de Maastrichterstraat en de Guido Gezellestraat. De voormalige patriciërswoning heeft drie etages die gevuld zijn met beelden, voorwerpen, kerkelijke attributen, foto’s en maquettes. Kinderen kunnen meedoen aan ‘Mussenkussen’. Hierbij krijgen ze een gevulde rugzak met daarin allerlei materiaal voor het vervullen van leuke opdrachten. Wanneer je met het gezin op stap bent, kun je een luisterwandeling maken die je langs de allermooiste plekjes van Hasselt voert.
Museum Heilig Paterke
Het Heilig Paterke is een begrip in Hasselt. In dit museum met bijbehorende grafkapel wordt alles duidelijk omtrent de verhalen over de in 1828 geboren ‘heilig paterke’ pater Valentinus Paquay. Vrijwel altijd is de grafkapel in de Minderbroederskerk stilletjes gevuld met mensen die deze pater een warm hart toedragen. Het museum over deze pater Valentinus die oorspronkelijk de naam Janneke-Louis van zijn ouders kreeg, is te bereiken via de grafkapel. Zijn vooruitziende blik en vaak troostende of juist inspirerende woorden heeft hem veel aanzien verschaft. Sinds zijn overlijden in 1905 wordt hij door vele nog altijd geëerd.
Speculaasmannetje
Het Hasseltse speculaas is ontstaan nadat een bakker wat vet en bloem toevoegde aan het restproduct van de jeneverstokers, bruine suiker. De koekjes die hieruit ontstonden werden eigenlijk best smaakvol en al snel werd er een commercieel product van gemaakt. Met toevoegingen van allerlei andere producten zijn er inmiddels een hele reeks lekkere Hasseltse koekjes ontstaan. De koekjes zijn altijd leuk als souvenir uit de stad. De authentieke Hasseltse speculaas koop je dan ook het best bij “dePaifve” aan de Demerstraat 57. Banketbakker Deplée heeft volgens zeggen gezorgd voor grote bekendheid rondom deze heerlijke Hasseltse specialiteit. Het Speculaasmanneke in de Witte Nonnenstraat is in 1986 ingehuldigd ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Hasseltse Vereniging Brood- en Banketbakkers. Het beeld wat door Kristien Praet werd ontworpen staat tegenover het Jenever Museum.
In dezelfde straat als van het Jenever Museum staat het standbeeld van dokter Louis Willems. Deze beroemde inwoner en politica van Hasselt heeft halverwege de negentiende eeuw een vaccin uitgevonden tegen longpest, een ziekte waar veel vee aan overleed.
Nationaal Jenever Museum
Niemand mag eigenlijk de stad Hasselt verlaten zonder een bezoek aan het Nationaal Jenever Museum te hebben gebracht. De stad die zoveel aan zijn jeneverstokerijen heeft te danken heeft ingezien dat dit gedeeld moet worden met de bezoekers. Deze negentiende eeuwse jeneverstokerij laat je precies het gehele proces vanaf het kleinste ingrediënt tot aan het werkelijke product zien. Dit productieproces verloopt met authentiek materiaal uit de negentiende eeuw. Kom het proeven en leer de boeiende geschiedenis die erachter zit. Want wat ooit begon als een geneeskrachtig brouwsel is uitgemond in een nationaal lekkernij die zijn populariteit nog niet verloren heeft.
Meer info lees je op www.jenevermuseum.be/nl
Themawandelingen
Je kunt de stad Hasselt op verschillende manieren ervaren tijdens een aantal wandelingen die de toeristische dienst uitgewerkt heeft. Er zijn voor de liefhebbers uiteenlopende routes te volgen met details naar keuze. Zo is er een historische wandeling waarin de rijke geschiedenis van de stad centraal staat. Bij de jeneverroute volg je een leuk pad met daarop monumenten, gebouwen en cafés die een rode draad vormen binnen de geschiedenis van de Hasseltse jenever. De smaakroute leidt je langs allerlei Bourgondische plekjes die je een smaakvolle ervaring bezorgen. Er zijn ook kaarten beschikbaar die een leuke selectie ondernemers vermelden in verschillende categorieën. Trendy Hasselt is bijvoorbeeld een kaart met daarop alle hotspots op het gebied van winkelen, hippe bars en stijlvolle restaurants. Creatief Hasselt is een kaart met daarop de meest boeiende musea, kunstgalerijen en speciaal zaken. Bohemien Hasselt heeft een overzicht met daarin antiekzaken, Street Art en vintage kledingzaken. De te volgen route wijkt eigenlijk geheel af van het doorgaans winkelende publiek. Exclusief Hasselt is precies zoals de naam doet vermoeden. Hierin staan zaken die streekproducten verkopen, luxe artikelen en gevestigde modezaken. Elke categorie heeft een kaart van Hasselt achterop staan waar numeriek alle namen van leuke zaken zijn vermeld. De kaarten zijn verkrijgbaar bij het bureau voor Toerisme.
Modemuseum
Liefhebbers van mode mogen zeker het Modemuseum niet overslaan. Het museum aan de Gasthuisstraat is niet heel groot maar wel altijd inspirerend. De wisselende thema’s met bijbehorende collectie zorgt dat er telkens opnieuw iets te ontdekken is. Allerlei werken met namen van beroemde designers zijn vrijwel altijd aanwezig. En ook de verschillende invalshoeken worden belicht. In de shop van het museum zijn prachtige boeken te koop die natuurlijk met mode te maken hebben.
Japanse Tuin
Aangrenzend aan het Kapermolenpark is de vriendschapsband tussen Hasselt en de Japanse stad Itami weergegeven. De aanleg van deze Japanse tuin is ontstaan in 1992 en symboliseert de innerlijke rust en natuurlijke schoonheid. Langs de ingang loop je via paden en bruggen naar allerlei prachtige idyllische plekjes in het park. Ondertussen passeer je een waterval, een theetuin, rotspartijen en een steenlantaarn. Vanaf het keienstrand kun je vervolgens de enorme koi karpers in het water bewonderen. De picknickplaats is omringt met prachtige en heerlijk geurende kerselaars. Het ceremoniehuis is gedeeltelijk van binnen te bewonderen. Daarna kun je via de waterval over vlakke rotsen terug richting de uitgang lopen. Deze Japanse tuin van Hasselt is tevens de grootste van Europa. Elke eerste zondag van de maand is het mogelijk om een theeritueel bij te wonen en te ervaren wat er zo belangrijk is aan deze traditie. In de wintermaanden is de Japanse Tuin gesloten.
Abdijsite Herkenrode
Net even buiten het centrum van Hasselt in een prachtige natuurlijke omgeving is de Abdij van Herkenrode gelegen. Wanneer je de auto hebt geparkeerd op de grote aangrenzende parkeerplaats, loop je via een zandpad richting het oude poortgebouw. De lange geschiedenis van het domein gaat terug naar 1179. Kort daarop werd Herkenrode gevuld met adellijke dames die veel invloed uitoefenden op de gehele regio. Na het ontvangen van het Heilige Sacrament van Mirakel word de abdij al vrij snel een druk bezocht bedevaartsoord. Daarna volgen zeer bloeiende periodes zich af met veldslagen, geweld en armoede.
Tijdens de ‘gouden periode’ in de zestiende eeuw wordt de abdij gevuld met allerlei kunstwerken afkomstig van Brabantse kunstenaars. En langzaam wordt er machtige positie verkregen. Echter verschillende oorlogen en revoluties maken een einde aan cisterciënzerinnen op Herkenrode. Kloosters worden opgeheven en de dames stonden op straat. De laatste verlieten omstreeks 1796 de abdij om nooit meer terug te keren. De geschiedenis van deze vrouwen wordt duidelijk verteld in het museum van abdij Herkenrode. Achter het museum zijn inspiratietuinen te ontdekken waar allerlei kruiden en kruidachtige planten groeien. In de zestiende eeuwse kelders van het klooster wordt de geschiedenis van de Orde van het Heilige Graf verteld.
In het bezoekerscentrum zijn drie eenhoorns te bewonderen. Dit fabeldier vormt samen met de legende het symbool en logo van de Abdij Herkenrode. In de naastgelegen winkel van het museum zijn allerlei passende geschenken te koop. Denk hierbij aan abdijbier, boeken en verschillende producten op kruidenbasis.
Plopsland Indoor
Studio 100 heeft in Hasselt zijn indoor pretpark gecreëerd. Net buiten de Singel van Hasselt is hét pretparadijs voor de allerkleinsten te vinden. Achter het pretpark is een groot parkeerterrein gelegen waar je tegen betaling kunt parkeren. Figuren als Bumba, Klus, Piet Piraat, Mega Mindy en Bobo staan garant voor veel plezier. Het maakt niet als het pijpenstelen regent, want het meeste vertier is binnen te vinden. Maar als het toch lekker weer is kun je buiten terecht in de speeltuin. Binnen kun je er varen op de woeste zee met de Scheve Schuit. Laat je rondslingeren op de Wickie Coaster. Of zoek de grote hoogte op in de Vuurtoren. Wedden dat je kleintjes met rode koontjes huiswaarts gaan?
Winterland
De kerstmarkt van Hasselt of Winterland zoals de kerstmarkt er genoemd wordt, is te vinden op het Dusartplein net buiten het historische centrum van de stad. De kerstmarkt van Hasselt onderscheidt zich van andere kerstmarkten doordat er naast kraampjes met eten en drinken en kerstspullen ook kermisattracties op Winterland te vinden zijn. Dit is gedaan zodat een bezoek aan de kerstmarkt van Hasselt een leuke ervaring is voor jong en oud. De kinderen vermaken zich in de Mouse, het spookhuis, of in één van de andere attracties terwijl de ouders rustig door de tenten met verschillende kerstprullaria en andere snuisterijen kunnen lopen. In Hasselt is ieder jaar de grootste mobile ijsbaan van Vlaanderen te vinden. Na een paar uur over Winterland te hebben gelopen kun je in één van de feesttenten genieten van een Hasseltse koffie of een kopje glühwein.
Grote Markt
Zoals het vrijwel op elke grote markt betaamt kun je ook hier in Hasselt uitstekend terecht voor een hapje en een drankje. Het winkelgebied rondom de markt zorgt voor vrijwel altijd gezellige drukte. Je loopt hier immers zo de Hoogstraat en de Koning Albertstraat in. De kernactiviteiten van de Grote Markt, die voorheen de naam Graanmarkt droeg, zijn toch wel de plaatselijke horeca met hun terrassen. Aan de zijde van de Hoogstraat is een bronzen beeld te bespeuren van een jong koppel. De naam luidt ‘Luisteren naar de Beiaard’ maar de Hasselaren noemen het liefkozend ‘Hendrik en Katrien’. Beeld werd gemaakt door Marc Cox en werd in 1989 geschonken aan de stad Hasselt en de burgemeester Paul Meyers door het schepencollege. Het staat symbool voor de jeugd die naar de toekomst kijkt.
Stadhuis
Het stadhuis ‘De Nieuwen Bauw’ van Hasselt is gelegen aan het Groenplein. Het prachtige gebouw was eens het herenhuis van de welgestelde familie van Hilst. Volgens gegevens werd het gebouwd in 1675. In de navolgende jaren zijn er wel delen vervangen zoals de voorgevel. Het gebouw heeft een zeer statige doch warme uitstraling. De raadszaal is de mooiste zaal. Boven de schouw hangt een afbeelding van de Belgische kunstenaar Godfried Guffens. Deze kunstenaar heeft muurschilderingen gemaakt in deze raadszaal en in de Sint-Quintinuskathedraal. Aan de andere kant van het aangrenzende plein zijn leuke horecazaken gelegen. Ook achter het stadhuis aan de Walputstraat is een sfeervol deel van de stad te vinden.