Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Hasselt op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Hasselt, Belgisch Limburg of België kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummer
In België kent men twee alarmnummers: 100 en 112. Het nummer 112 is het gratis alarmnummer dat in heel Europa geldig is. Het nummer 100 leidt naar dezelfde centrale: Hulpcentrum 100/112.
Douane & documenten
Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Hasselt (België) te reizen. België kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om een geldig identificatiebewijs bij te hebben: een paspoort of een Europese Identiteitskaart. Een Nederlands rijbewijs is officieel geen identificatiebewijs in België. Soms wordt het rijbewijs wel een keertje geaccepteerd als legitimatie, maar ga hier niet standaard van uit.
Drinkwater
Het water dat uit de kranen in Hasselt stroomt kun je zonder enig risico voor de gezondheid gebruiken als drinkwater. Behalve de kwaliteit is ook de smaak prima.
Elektriciteit
Het stroomnetwerk in België kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Je zult je elektrische apparaten daarom zonder enig probleem kunnen gebruiken in Hasselt.
Feestdagen
België kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.
Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)
Fotograferen en filmen
Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen. Wil je je camera meenemen, kijk dan eerst goed naar de bezoekersinfo op de site van het betreffende museum.
Fooien
Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Hasselt (en heel België) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Gewoon de rekening afronden naar boven is eigenlijk voldoende of laat wat kleingeld achter op tafel. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.
Geld
In Hasselt betaal je met de euro (€), de munt die in een groot deel van de Europese Unie gebruikt wordt. Er zijn een paar plekken in Hasselt waar geldautomaten staan. Met een Nederlandse bankpas kun je daar in de meeste gevallen geld uit halen.
Het betalen met een creditcard kan vooral bij restaurants, in hotels en bij een aantal winkels. Soms berekent men de kosten door aan de klant. In sommige gevallen is er een minimum bestedingsbedrag als je met je creditcard wilt betalen. Dat komt omdat de creditcardmaatschappijen soms redelijk hoge transactiekosten berekenen, vaak met een minimumvergoeding per transactie.
Internet
Sinds de roamingkosten binnen de Europese Unie vrijwel helemaal weggevallen zijn (er zijn wat uitzonderingen), is het in België net zo goedkoop of duur om te internetten als in Nederland met je mobiele abonnement. Er zijn uiteraard ook volop mogelijkheden om gratis van wifi gebruik te maken, zodat je je internetbundel niet hoeft aan te spreken.
Taal
Hasselt ligt in het Vlaamse gewest, waar men hoofdzakelijk Nederlands spreekt. Omdat België officieel meertalig is zul je hier ook Frans kunnen spreken. Voor Nederlandse bezoekers is dat niet nodig, voor de Waalse bezoekers aan Hasselt is het wel prettig.
Tijdsverschil
België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Hasselt. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want België kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.
Toeristische informatie
Hasselt heeft het geluk dat de toeristische dienst van Hasselt zich echt op positieve wijze onderscheid. Dat betekent goede informatie op het toeristisch portaal van Hasselt en zeer uitgebreide documentatie die verkrijgbaar is op het kantoor van Toerisme Hasselt. Zo zijn er zelfs plattegrondjes van de stad te verkrijgen die op doelgroepen gericht zijn.
Veiligheid
Hasselt behoort tot de meest veilige steden van België. Natuurlijk kan ook hier kleine criminaliteit voorkomen, maar de kans hierop is in Hasselt aanzienlijk kleiner dan in steden zoals Antwerpen of Brussel.