Hasselt voor beginners

Hasselt | bezienswaardigheden | stedentrip | reizen naar/in Hasselt | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Hasselt reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Hasselt is het handig om er al het ťťn en ander aan informatie over Hasselt op te zoeken. Zo weet je vooraf goed waar je in Hasselt moet zijn, waar je rekening mee moet houden en wat de risico's zijn als je Hasselt bezoekt.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning. Een vakantie of dagtrip is er natuurlijk vooral voor je plezier. Een te volle planning kan het je onnodig moeilijk maken.

Hasselt bezienswaardigheden

Hasselt is een levendige Belgische stad waar van alles te zien en te doen is. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Hasselt bezienswaardigheden top 10

Alarmnummer

In BelgiŽ kent men twee alarmnummers: 100 en 112. Het nummer 112 is het gratis alarmnummer dat in heel Europa geldig is. Het nummer 100 leidt naar dezelfde centrale: Hulpcentrum 100/112.

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Hasselt (BelgiŽ) te reizen. BelgiŽ kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om een geldig identificatiebewijs bij te hebben: een paspoort of een Europese Identiteitskaart. Een Nederlands rijbewijs is officieel geen identificatiebewijs in BelgiŽ. Soms wordt het rijbewijs wel een keertje geaccepteerd als legitimatie, maar ga hier niet standaard van uit.

Drinkwater

Het water dat uit de kranen in Hasselt stroomt kun je zonder enig risico voor de gezondheid gebruiken als drinkwater. Behalve de kwaliteit is ook de smaak prima.

Drugs

Hoewel het gebruik van softdrugs in BelgiŽ niet meer strafbaar is, ben je op de meeste plekken in Hasselt niet welkom als je een jointje op wilt steken. De handel in alle soorten drugs is strafbaar in BelgiŽ.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in BelgiŽ kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Je zult je elektrische apparaten daarom zonder enig probleem kunnen gebruiken in Hasselt.

Feestdagen

BelgiŽ kent een aantal officiŽle feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
21 juli - Nationale Feestdag
15 augustus - Maria-Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
variabel - Pasen (2 dagen)
variabel - Hemelvaartsdag
variabel - Pinksteren (2 dagen)

Fotograferen en filmen

Het maken van fotoís en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen. Wil je je camera meenemen, kijk dan eerst goed naar de bezoekersinfo op de site van het betreffende museum.
Houd er op het strand rekening mee dat opwaaiend zand flinke schade kan berokkenen aan je fotocamera. Fotocamera's zijn (met uitzondering van professionele DSLR's en water- en stofdichte camera's) niet bestand tegen zand. Ook zand op een lens kan schade veroorzaken als je dit op onjuiste wijze verwijdert.

Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Hasselt (en heel BelgiŽ) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Gewoon de rekening afronden naar boven is eigenlijk voldoende of laat wat kleingeld achter op tafel. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Geld

In Hasselt betaal je met de euro (Ä), de munt die in een groot deel van de Europese Unie gebruikt wordt. Er zijn een paar plekken in Hasselt waar geldautomaten staan. Met een Nederlandse bankpas kun je daar in de meeste gevallen geld uit halen.
Het betalen met een creditcard kan vooral bij restaurants, in hotels en bij een aantal winkels. Soms berekent men de kosten door aan de klant. In sommige gevallen is er een minimum bestedingsbedrag als je met je creditcard wilt betalen.

Internet

Indien je mobiele abonnement het toelaat kun je in Hasselt gebruik maken van mobiel internet. Goedkoper is het om gebruik te maken van gratis wi-fi, dat door de horeca in Hasselt op vrij grote schaal aangeboden wordt.

Taal

Hasselt ligt in het Vlaamse gewest, waar men hoofdzakelijk Nederlands spreekt. Omdat BelgiŽ officieel meertalig is zul je hier ook Frans kunnen spreken. Voor Nederlandse bezoekers is dat niet nodig, voor de Waalse bezoekers aan Hasselt is het wel prettig.

Tijdsverschil

BelgiŽ ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Hasselt. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want BelgiŽ kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Toeristische informatie

Hasselt heeft het geluk dat de toeristische dienst van Hasselt zich echt op positieve wijze onderscheid. Dat betekent goede informatie op het toeristisch portaal van Hasselt en zeer uitgebreide documentatie die verkrijgbaar is op het kantoor van Toerisme Hasselt. Zo zijn er zelfs plattegrondjes van de stad te verkrijgen die op doelgroepen gericht zijn.

Veiligheid

Hasselt behoort tot de meest veilige steden van BelgiŽ. Natuurlijk kan ook hier kleine criminaliteit voorkomen, maar de kans hierop is in Hasselt aanzienlijk kleiner dan in steden zoals Antwerpen of Brussel.

Meer info over Hasselt

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Hasselt:
Hasselt informatie

Hasselt informatie
Hasselt toerisme
Hasselt weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy