Hasselt voor beginners

Hasselt | bezienswaardigheden | stedentrip | reizen naar/in Hasselt | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Het weer in Hasselt

Hasselt heeft een klimaat dat te vergelijken is met dat van Nederland. Het gematigde zeeklimaat zorgt ervoor dat de wintermaanden zelden gemeen koud worden en dat de temperaturen in de zomermaanden veelal getemperd worden. Dat betekent niet dat Hasselt helemaal gevrijwaard is van hitte en kou, want oostelijke stromingen kunnen in de winter zorgen voor diepvrieskou en in de zomer kunnen zuidelijke luchtstromen ervoor zorgen dat het in Hasselt soms tropisch heet wordt.

Hasselt bezienswaardigheden

Hasselt is een levendige Belgische stad waar van alles te zien en te doen is. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
Hasselt bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

Hasselt heeft statistisch gezien te maken met de laagste temperaturen in december, januari en februari en de hoogste temperaturen in de zomermaanden juli en augustus. Omdat er veel verschillende factoren invloed kunnen hebben op het uiteindelijke weer, kan het gedurende andere maanden net zo koud/warm worden of zelfs nog kouder/warmer. Zo kan de maand november soms al matige tot soms strenge vorst in de nacht kennen en is het in juni zeer goed mogelijk dat de thermometer naar tropisch waardes gaat. De grootste verschillen kom je tegen in het voorjaar. De maand april kent vaak een zeer grillig temperatuurverloop. Zo kun je het ene moment denken dat het zomers is, terwijl je enkele dagen later je winterjas weer aan wilt doen. Dit is dezelfde wispelturigheid die we ook kennen van het weer in Nederland.

Neerslag

Statistisch gezien valt er gedurende ongeveer de helft van de dagen neerslag. Dat kan een enkele spat regen zijn binnen een etmaal, een flinke bui of een vrijwel geheel verregende dag. De felste regen- en onweersbuien komen in de zomermaanden voor. Tussen de droge zomerse dagen door kan het dan af en toe flink tekeer gaan. Soms is een dergelijke bui na een half uur alweer weggetrokken, soms is er sprake van meerdere uren onbestendig weer. Vaak kondigt dit dan een verandering van het weerbeeld aan, waarbij een periode van warm weer overgaat in een periode met aanzienlijk lagere temperaturen.

In de wintermaanden kan het sneeuwen. In de maanden december, januari en februari valt ongeveer een kwart van de neerslag in de vorm van sneeuw. Soms gaat er echter een winter voorbij zonder sneeuw. De kans op grote hoeveelheden sneeuw binnen n etmaal is vrij klein. Dit gebeurt gemiddeld eens in de paar jaar.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 3 C -1 C 2 uur 18 dagen 73 mm n.v.t.
februari 4 C 0 C 2 uur 19 dagen 61 mm n.v.t.
maart 5 C 1 C 4 uur 18 dagen 76 mm n.v.t.
april 9 C 2 C 5 uur 15 dagen 64 mm n.v.t.
mei 13 C 6 C 7 uur 16 dagen 77 mm n.v.t.
juni 16 C 9 C 7 uur 16 dagen 88 mm n.v.t.
juli 21 C 10 C 7 uur 17 dagen 82 mm n.v.t.
augustus 20 C 10 C 6 uur 14 dagen 76 mm n.v.t.
september 16 C 8 C 5 uur 16 dagen 65 mm n.v.t.
oktober 14 C 4 C 3 uur 19 dagen 70 mm n.v.t.
november 7 C 1 C 2 uur 19 dagen 81 mm n.v.t.
december 4 C -1 C 2 uur 20 dagen 82 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

De gegevens in bovenstaande klimaattabel zijn langjarige gemiddelden, zoals die gelden voor de stad Hasselt. Net als voor iedere andere bestemming geldt dat ook voor Hasselt er geen enkele garantie is dat het weer op een bepaalde datum gelijk is aan de cijfers die hierboven vermeld zijn.

Beste reisperiode

Hasselt is een bestemming die het hele jaar door de moeite waard is. Ieder seizoen heeft zijn charmes en de weersomstandigheden zijn zelden zo extreem dat een bezoek aan Hasselt onmogelijk is. Persoonlijk vinden we het late voorjaar de meest aangename periode. Ten eerste omdat het groen in de stad dan mooi in bloei staat, ten tweede omdat de stad echt tot leven komt door de vele studenten die de zon buiten opzoeken.

Meer info over Hasselt

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Hasselt:
Hasselt informatie

Hasselt informatie
Hasselt toerisme
Hasselt weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy