Het weer in Hasselt

Hasselt heeft een klimaat dat te vergelijken is met dat van Nederland. Het gematigde zeeklimaat zorgt ervoor dat de wintermaanden zelden gemeen koud worden en dat de temperaturen in de zomermaanden veelal getemperd worden. Dat betekent niet dat Hasselt helemaal gevrijwaard is van hitte en kou, want oostelijke stromingen kunnen in de winter zorgen voor diepvrieskou en in de zomer kunnen zuidelijke luchtstromen ervoor zorgen dat het in Hasselt soms tropisch heet wordt.

Temperaturen

Hasselt heeft statistisch gezien te maken met de laagste temperaturen in december, januari en februari en de hoogste temperaturen in de zomermaanden juli en augustus. Omdat er veel verschillende factoren invloed kunnen hebben op het uiteindelijke weer, kan het gedurende andere maanden net zo koud/warm worden of zelfs nog kouder/warmer. Zo kan de maand november soms al matige tot soms strenge vorst in de nacht kennen en is het in juni zeer goed mogelijk dat de thermometer naar tropisch waardes gaat. De grootste verschillen kom je tegen in het voorjaar. De maand april kent vaak een zeer grillig temperatuurverloop. Zo kun je het ene moment denken dat het zomers is, terwijl je enkele dagen later je winterjas weer aan wilt doen. Dit is dezelfde wispelturigheid die we ook kennen van het weer in Nederland.

Neerslag

Statistisch gezien valt er gedurende ongeveer de helft van de dagen neerslag. Dat kan een enkele spat regen zijn binnen een etmaal, een flinke bui of een vrijwel geheel verregende dag. De felste regen- en onweersbuien komen in de zomermaanden voor. Tussen de droge zomerse dagen door kan het dan af en toe flink tekeer gaan. Soms is een dergelijke bui na een half uur alweer weggetrokken, soms is er sprake van meerdere uren onbestendig weer. Vaak kondigt dit dan een verandering van het weerbeeld aan, waarbij een periode van warm weer overgaat in een periode met aanzienlijk lagere temperaturen.

In de wintermaanden kan het sneeuwen. In de maanden december, januari en februari valt ongeveer een kwart van de neerslag in de vorm van sneeuw. Soms gaat er echter een winter voorbij zonder sneeuw. De kans op grote hoeveelheden sneeuw binnen één etmaal is vrij klein. Dit gebeurt gemiddeld eens in de paar jaar.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Hasselt zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Hasselt. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Hasselt